fredag 19 februari 2010

Mammas bak luktar gott


"Allt nybakat är gott" sa min kollega häromdan. Sant? Icke! Bullar ska vara färska, lagom gräddade och STORA. En kä...dam hemma i byn bakar bullar som inte ens en mor kan älska. De är torra, hårda och små. Död-bakt brukar man tala om när brödet inte reser sig och känns ofärdigt. De här bullarna ger Snål-bakt ett ansikte.

Är det så att bagarens personlighet avspeglas i bakverken?

Mycket talar för det. Kärlek är en av de viktigaste ingredienserna i all kokkonst. Står man och missunnar de presumtiva gästerna goda bullar när degen sätts kan resultatet aldrig bli bra. Blandar man i sin snörpighet i fyllningen blir bullarna hårda, avvisande och gör ingen människa glad.

Fast det är klart, en dålig dagsform, en svacka i biorytmerna, kan förstöra för den mest altruistiske bagaren. Är man trött, irriterad och stressad blir resultatet ofta misslyckat. Är man sen lagd åt det snålt snörpiga hållet för jämnan och dessutom i biorytmiskt bottenläge blir bullarna gärna som bakta i cernitlera. Knackar man dem mot bordet så blir det märken.

Å andra sidan kanske man bara inte är road av att baka? Damen ifråga är ju bra på annat. Vad var det nu..?

TNT

1 kommentar: